Robotic'06, Birmingham, 24-26 november

(det jobbes videre med grammatikk...)

En kjent robot-konkurranse dreier seg om å bygge og programmere roboter som kan finne veg gjennom labyrinten: MICROMOUSE. Det er flere i Storbritania som har erfaringer med Micromouse, og det arrangeres to konkurranser hvert år - en stor i juni, og en mindre-versjon i november - det har vi bestemte oss å se, og også delta. Konkurransen har ingen aldersbegrensninger, og da kunne man treffe elever fra ungdomskoler samt med erfarende robot-byggere som kunne være deres besteforeldre... Alle konkurrerer sammen i et lag. Mest av besøkende var egentlig deltagere med sin robot, så det var bra, fordi det var enklere og mer tid til å snakke med dem enn i en større konkurranse.

Vi kom med en robot for labyrint, 2 mini-sumo roboter, og to backup-robots som var bygd om til en drag-race robot. Vår labyrint-robot deltog i kategori, hvor det er mulig å finne mål med å følge venstre vegg. I litt mer vanskelig versjon bør robot finne mål selv om det er nødvendig å snu i flere retninger - gjerne med å lage kart av labyrinten og bruke korteste mulig veg. Det kom mange deltagere med fine roboter, og vi var egentlig de eneste som brukte LEGO. Og da var arrangører overrasket at vår robot fant hele veien fram til mål uten problemer (og vi belønte en award). Den mest kjente Micromouse-hobbyist i U.K., Derick, med sin versjon 6 programmert på god og gammel 8082-prosessor viste at det er ikke bare å komme til mål, men også kjøre saktig: hans robot kjørte flere ganger til mål og tilbake til start, og hver gang brukte litt høyere hastighet - for å komme seg til mål bare noen ti milisekunder tidligere, men med litt større risiko. Det er en helt legal strategi - robot har 10 minutt for å bevege seg i labyrinten, og den korteste tid fra starten til mål teller. En annen robot med DSP prosessor og tyske "stepper motors" med driver-kort kjørte også flere ganger, og til slutt brukte også 45-grad sving for å spare tid og ungå nød til snu flere ganger.

Våre to minisumo roboter klarte bra, men mistet poeng i kamp med noen roboter som egentlig ikke var helt klar om regler tillatter det - fordi robot bør vente 5 sekunder etter start før den begynner å bevege seg...

Noen roboter var ikke i stand å stå i 10x10cm område ved starten uten hjelp, og i tillegg sittet uten å bevege seg etter starten. Men i en kamp klarte vår RCX-Sumoer å presse ut en metal-buldozzer-favoritt, som vant konkurransen. Det viktigste var at deltagere hadde det morsomt og lærerik, og det hadde vi i allefall.

I Dragrace gjelder det å teste hvor bra motorer har du. Det er å kjøre i lenge baner på ytterste side av labyrint - alle fire kanter, korteste kjøretid gjelder. Med hjelp av vår medlem Amund, som nå studerer i England, klarte vi å bygge om to reserve-roboter med en høy-hastighet gearing. Liten hindring var at overflate på testbane var laget fra litt annen materiell enn i den store labyrinten, og da snudde robot i hjørner kun etter en vist tid... :-) Men robot klarte å kjøre rundt bane! Og det var viktig for vår nybegynner-lag.

i tillegg var det konkurranser for elever fra ungdomskoler - tre forskjellige kategorier av roboter som kan følge linje - en for små roboter, hvor roboter kjører over en liten labyrint av linjer, og en for større roboter hvor roboter kjører på en lang bane, hvor de bør stoppe uten å kresje til vegg ved slutten. Det var morsomt å se mange barn, som klarte å bygge interessante roboter - ingen LEGO! :)

Vi har allerede begynnt å tenke hvordan programmere roboter som kan løse labyrinten og finne korteste vei, og hvis våre roboter blir bedre og klarer å løse slik oppgave, håper vi å komme igjen... Men da må vi også fine litt bedre motorer.

Du er hjertelig velkommen å besøke oss - for å prate, eller leke med roboter. Du kan begynne med å sende oss e-post til robocupidi.ntnu.no.

Vi tok noen få bilder, og
Tomas tok noen videos fra trening.

26/11/2006, robocup.idi.ntnu.no.